Text de sală

EN: art exhibition wall text ALT: wall text

Corp de text folosit în cadrul expozițiilor de artă. Acesta conține: numele artistului, numele lucrărilor și o descriere a seriei sau a artistului. Acest text are maxim o pagina A4, este vizibil la intrarea în expoziție sau este tipărit pe hârtie și distribuit vizitatorilor.


Exemplu text de sală de la Memoria Fotosensibilă – Radu Dragan

18 Iunie 2012 – Biblioteca Academiei Romane – București
Proiectul “Memorie fotosensibila” porneste de la ideea regandirii suportului de memorie a fotografiei. Ea a devenit sinonima cu reprezentarea mecanic-obiectiva a realitatii, astfel iau nastere genuri de fotografie, precum fotoreportajul, care in esenta foloseste lumina pentru a inregistra lucrurile considerate importante, ce merita pastrate si revazute de mentalul colectiv. Proiectul meu este o regandire a importantei memoriei, mai precis suportului de “memorare” a fotografiei.

Am inceput prin a studia ce materii din jurul nostru sunt fotosensibile, astfel am ajuns la concluzia ca orice poate fi afectat de lumina, de la pielea noastra pana la toate tesaturile textile. Cu toate acestea, ignoram aceste tipuri de suport in favoarea materialelor pe baza de halogenuri de argint, sau mai nou raspanditele suporturi digitale. Am inceput prin a experimenta daca pot fi transferate imagini pe frunze. Procesul mi-a reusit dupa mai multe incercari, imaginile transferandu-se pozitiv-pozitiv, cu acuratete destul de mare, ramanand subliniata textura frunzei suport. Astfel fiecare imagine capata o estetica noua, fata de imaginea originala, noul suport separa imaginea de contextul afectiv investit initial de fotograf.

Noile printuri, tiparite 100×70 cm sunt acompaniate de frunza presata de pe care imagine a fost marita. Astfel imaginea are un index palpapil diferit de realitate. Ele sunt transferate pe un mediu ce nu mai poate fi identificat cu perfectiunea fotografica obictiv-mecanic, intalnita pana in prezent. In acest fel imaginea poate fi introdusa intr-un nou context, in care importanta pentru fotograf a evenimentelor din fotografie isi pierde din valoare si devine important mediul pe care este prezentata. Ceea ce poate duce la schimbarea parametrilor de vizionare a obiectului.

Tehnica folosita imi apartine, am pornit de la ipoteza ca totul este fotosensibil. Mi-am facut o mira, dispozitiv ce masoara rezolutia unui material fotosensibil si l-am transferat prin fotocontact pe mai multe frunze pana cand am gasit raportul ideal intre timpul de expunere, latenta de expunere, marimea frunzei si contrast. Dupa mai multe incercari am descoperit ca fiind cel mai bun mediu crinul alb, pe care am inceput sa il cresc pentru a obtine frunze tinere, ce nu au ajuns inca la maturitate, ele fiind moi si zonele ierboase mult mai fine.

Mentiunile Editorului


6 Definitii Aleatorii