Obiective cu focala fixă

EN: Prime Lens DE: Obiectiv Fix ALT: Prime

Obiective a căror construcție nu permite modificarea distantei focale ( unghiului de cuprindere ). Termenul trebuie înțeles în antagonice cu obiectivele cu distanta focala variabila (zoom).

Mentiunile Editorului

De regulă obiectivele cu focala fixa [Prime] au o calitate a imaginii mai buna, diafragma mai mare sau sunt mai ușoare decât un obiectiv zoom. Acest lucru se datorează compromiselor necesare realizării unui obiectiv care are mai mult decat o singura distanta focala precum un obiectiv obiectiv zoom. Cu cât plaja focala este mai mare cu atât compromisele necesare sunt mai mari.

Obiectivele super zoom [ex: Canon 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM] este un obiectiv a cărui focala pornește de la superangular și merge pana la super teleobiectiv. Pentru a putea face acest lucru obiectivul nu este corectat deosebit de bine, aceasta având erori vizibile de planeitate și aberații cromatice. Greutatea acestuia este aproape monstruoasa având 1.7kg, iar lungimea este de aproape 20cm. Diafragma este foarte putin luminoasa și variabila.

Index OB1106

Bibliografie

Resurse relevante pentru documentarea definitiei cuvantului "Obiective cu focala fixă" de pe FotoDex.ro


6 Definitii Aleatorii