Metoda cascadă

EN: Waterfall model DE: Wasserfallmodell Hu: Vízesés modell ALT: Modelul liniar

Abordare metodologică formalizată pentru dezvoltarea unui proiect sub formă de succesiune de faze ce se înlănțuie într-o derulare liniară, de la analiza cerințelor până la livrarea produsului către client.

Fiecare fază corespunde unei activități ce trebuie să se termine la o dată prestabilită (multiple deadline-uri ), rezultatul acestora fiind: materiale, documente sau programe.  Rezultatele fiecarei faze sunt supuse unei revizii aprofundate şi nu se trece la faza următoare decât atunci când sunt considerate satisfăcătoare rezultatele.

1 Colectarea specificațiilor generale de la client
2 Proiectare rapidă a machetei

3 Construire prototip Rafinarea prototip-ului sau recreerea totală a prototipului sau conceptului
4 Utilizarea și evaluarea prototipului-lui de către client și utilizator pentru stabilirea modificărilor sau corecturilor necesare
5 Implementare si dezvoltare sau distributie.

 

 

1 | De regulă acest pas se numeste brief, respectiv clientul va pune la dispozitie informatiile relevante pentru proiect: cui ii este adresat, buget, unde trebuie sa fie implementat, ce materiale de identitate vizuala se regasesc, etc.

2 | In acest pas sunt realizate schite, mock-up-uri, simulari grafice, story-bord-uri, sau alte elemente, sau documente menite a ajuta clientul sa înțeleagă direcția în care proiectul va evolua și costurile proiectului.

2A | In pasul acesta se poate solicita modificarea pana la 100% a conceptului proiectului pentru ca acesta sa satisfaca in totalitate nevoile observate la puntul 1 sau alte probleme aparute pe parcurs.

3 | Construirea la scară reala a materialelor ce urmează a fi aprobate de client, BT-uri, etc.

In aceasta fază proiectul trebuie sa fie 100% funcțional putând fi supus unui test de utilizare pe un public tintă.

3A | In acest punct conceptul proiectului nu se mai modifica el fiind supus doar modificarilor de implementare sau introducerea unor facilitati neprevazute dar care sa nu modifice conceptul initial.

4 | Testarea proiectului pe publicul tintă. Aceasta este ultimul punct inainte ca proiectul sa poate fi utilizat/distribuit catre audienta.

4A | Acesta este ultimul punct in care proiectul poate fi modificat in vreun fel, de regula implementarea nu mai sufera modificari majore, nu se mai introduc noi functionalitati, modificarile sunt facute petru a ameliora defectele semnalate de catre cei care testeaza proiectul.

5 | Acesta este ultimul pas, distributia proiectului sau daca proiectul este de asa natura, adaptarea partiala a acestuia pentru a acoperi un numar mai mare de produse

Mentiunile Editorului

Index ME981

Bibliografie

Resurse relevante pentru documentarea definitiei cuvantului "Metoda cascadă" de pe FotoDex.ro


6 Definitii Aleatorii